flag Судова влада України

Експерти Ради Європи радять не поспішати відновлювати довіру до судової системи України

26 березня 2014, 14:00

 

Експерти Ради Європи радять не поспішати відновлювати довіру до судової системи України

За підтримки проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» було проведено круглий стіл з обговорення текстів законопроектів щодо відновлення довіри до судової системи України.

У зустрічі взяли участь спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи Йерун Шокенброк, Голова Офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі, експерти Ради Європи Герхард Райсснер, Джеймс Мердок, Лорена Бахмайєр Вінтер, кординатор проекту Ради Європи Ліліт Данегян-Босслер, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, а також інші представники судової системи України та неурядових організацій.

Учасники зустрічі з’ясовували, чи відповідає законопроект про відновлення довіри до судової системи України європейським стандартам. На сьогодні народними депутатами підготовлено уже шість схожих законопроектів, однак усі вони не відповідають Конституції України. Міжнародні експерти порадили не поспішати з прийняттям цього Закону і не розуміють, чому така нагальність. На їхню думку потрібно дуже обережно підійти до цього питання. Закони повинні прийматись на основі Конституції України та відповідати нормам міжнародного права.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін наголосив на тому, що перевірка суддів може здійснюватись тільки органами, за якими закріплені такі повноваження Конституцією та законами України.Тобто процедурно таку перевірку мають проводити ВККСУ, здійснюючи дисциплінарне провадження щодо суддів, а ВРЮ, розглядаючи питання про порушення суддями присяги.

Ігор Самсін вважає, що перевірку суддів можна провести швидко та необдумано, але така перевірка не змінить ситуацію в судовій системі і не дозволить відновити до неї довіру. На думку Голови Комісії тільки конституційна судова реформа, тобто концептуальні зміни законодавства сприятимуть підвищенню незалежності судової влади та кожного судді загалом.